Jannis

Karydakis

Årsgåva 2018

Dalarnas Konstförening

Dalarnas Konstförening har valt detta grafiska verk av Jannis Karydakis som deras Årsgåva för 2018


Eng; Dalarnas Konstförening have chosen this piece by Jannis Karydakis as their Yearly Gift for 2018

”Min bild ingår i en serie grafiska blad som jag arbetat med de senaste åren och kallar ”Klang och rytm”. Normalt är bilderna större till formatet och jag använder flera färger i varje bild och dessa skapar tillsammans med de olika formerna spänning och rörelse i bilden. Här har jag för första gången använt endast en färg och därför har vi enbart en dialog mellan former.

De viktigaste beståndsdelarna generellt i mitt arbete är färgernas klang och rytm.

De abstrakta formerna befinner sig på stadiet innan de blir konkreta och specifika. Färgerna är klara och intensiva. Färg och form samverkar i bildrummet och skapar en syntes full av motsättningar, metamorfoser och sköra balansakter.

Bilderna har jag tryckt på Hahnemuhle grafikpapper 300 gr på Falu konstgrafiska verkstad. Jag trycker i högtryck i en speciell teknik som jag har utvecklat själv där jag skär ut bildens former ur en PVC-skiva. Därefter färglägger jag bitarna med hjälp av en cylinder och lägger sen ett slags pussel eller en mosaik med dem på tryckpressen. Till slut lägger jag på ett ark tryckpapper och drar det hela igenom tryckpressen. Processen med färgläggning och utplacering upprepas för varje exemplar. Eftersom PVC-skivan har en viss tjocklek, bildas ett reliefmönster runt de olika bitarna under själva tryckningen, vilket ger ytterligare en dimension till det färdiga trycket.”

                                                                            Jannis Karydakis, mars 2018